Mevsimle Gelen Alerji: Bahar Alerjisi

Mevsimle Gelen Alerji: Bahar Alerjisi

Mevsimle Gelen Alerji: Bahar Alerjisi

Alerji türleri kendi içerisinde sıklıkla ayrılır. Kişilerin ayrıştığı bu noktada tüm ürünlere karşı bir alerji durumu söz konusu olabilir. Özellikle yiyeceklere karşı ve bazı ilaç etmenlerine karşı alerjenik bir durum oluşabilir. Mevsim geçişleri ile birlikte gelen alerji çeşitleri ise sıklıkla görülmektedir. Bahar alerjisi, ilkbahar aylarının gelmesi ile birlikte ortaya çıkan polenlerin etkisi olarak bilinmektedir. Peki, bu konu hakkında yeteri kadar bilgiye sahip misin? Senin için detaylı olarak araştırdık. Polenlere yenik düşmeden, bahar alerjin olup olmadığını anlayabilirsin!

Bahar Alerjisi Nedir?

Vücudun birçok farklı etkene karşı tepki gösterebilir. Bu tepkiler çoğu zaman klasik bir reaksiyon iken kimi zaman ciddi sonuçlara neden olabilecek reaksiyonlardan oluşabilir. Bu durumda ise neye karşı alerjin olduğunu anlamak büyük bir artı kazandıracaktır. Bahar alerjisi de bu türler arasında yer alan özel ve önem gerektiren bir alerji türüdür.

Bahar alerjisi, mevsim geçişi ile birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Çimenlerden, ağaçlardan ve çiçeklerin açmasından ortaya çıkan polenler havaya karışır. Bu polenler, vücudunda farklı maddelerin salınmasına neden olur ve alerji ortaya çıkar. Göz ve burun zar yapısındaki kılcal damarların genişlemesi ise ilk belirti olacaktır.

Bahar Alerjisi Belirtileri

Mevsim geçişlerinde oluşan hava değişikliği çoğu kişi için istenmeyen durumlardan biridir. Bu nedenle her mevsimin kendine has oluşturduğu özel durumlar bulunur. Bahar alerjisi de bu noktada polen ile kendini gösterecektir. Ancak farklı noktalardan bakıldığında belirtileri de kendi içerisinde ayrılır. Bahar alerjisi belirtileri ile alerjin olup olmadığını öğrenebilirsin!

Burun tıkanıklığı ve hapşırma nöbetleri baharın gelişinin kanıtıdır. Bu tepkiler vücudun polen ile karşılaşması anlamına gelir. Başta normal olan bu durum 4 gün ya da daha az olması geçici bir durum iken daha fazla olması halinde kalıcı olmaktadır. Uzun süreli bir hapşırma ve burun tıkanıklığı problemin var ise en kısa sürede doktora gitmen gerekebilir.

Burun ve gözlerde kaşıntı, göz altlarında şişme, mavimsi bir renk gibi detaylarda bahar alerjisi belirtileri arasında yer almaktadır. Polenle birlikte ilk olarak yüz çevresinde etkilenme görülür. Bu nedenle göz altlarında şişme ya da mavimsi bir renk alma durumu sıklıkla görülen bir durumdur. En kısa sürede doktora gitmeli ve aksatmamalısın.

Bahar alerjisi belirtilerinde diğer noktalara geldiğimizde ise koku ve tat alma duyularında azalma, çocuklarda ellerini burnuna sıklıkla sürtme, algılamada güçlük, yorgunluk gibi sıralayabiliriz. Bazı etkenler oldukça yoğun tepkiler olmakla birlikte kontrolde edilmesi gerekir. Bu nedenle bu tarz durumlarda kalıcı bir yapıya sahip olduğunu düşünüyorsan, tedavi için en yakın yere başvurman gerekiyor. Sağlığın her zaman öncelikli gelmelidir.

Korunma Yolları

Her alanda belirtiler ve korunma yöntemleri bulunur. Bu durumda da bahar alerjisinden korunman için birkaç ortak nokta yer almaktadır. İlk olarak bahar aylarının yapısını bilmeli ve kalıcı bir alerjin var ise hazırlığını yapmalısın. Senin için sunacağımız diğer korunma yolları ile de sorunsuz bir süreç atlatabilirsin.

Bahar alerjisi korunma yollarında ilk olarak polenlerin en yoğun olduğu saat olan sabah saatlerini tercih etmemelisin. Tercih etmek durumunda kaldığında siperli bir şapka kullanarak, daha az maruz kalabilirsin. Bu sayede polenlerin vücuduna girmesi daha az oranda olacaktır. Eve geldiğinde ise üstünü en kısa sürede değiştirmeli ve yıkamalısın.

Bahar alerjisinden korunmak için birçok yöntem bulunuyor. Ancak doktor kontrollerini ihmal etmemeli ve her zaman kontrollü bir süreç izlemelisin.

Etiketler: : Bahar alerjisi, baharda alerjisi belirtileri
Temmuz 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR