Concealer Nedir ve Ne İşe Yarar?

concealer-alix-avien

Kapatıcı (Concealer) Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kapatıcı ya da diğer adıyla concealer, kusurları gizleyen ve cilt renk tonunu eşitleyen harika kozmetik ürünü!

Makyajın olmazsa olmazı ve her makyaj çantasının vazgeçilmezi olan kapatıcıların (concealer) iyi bir cilt görünümüne olan destekleri saymakla bitmez. Kapatıcılar (concealer), cildinde gördüğün herhangi bir kusuru, kızarıklığı ya da lekeyi kapatmaya yardımcı ürünlerdir.

Gün içerisinde yoğun koşuşturmacadan dolayı cildin canlı görünümünü kaybettiğinde, ilk yardımına koşacak ürün de kapatıcılardır. Göz altı halkalarını veya kusur olarak gördüğün cildindeki bölgeyi kapatarak, yorgun görünümün oluşmasını engeller ve seni günün her saati dinamik gösterirler.

 

Kapatıcılar (Concealer) Nasıl Kullanır?

Gelelim, kapatıcıların (concealer) nasıl kullanılması gerektiğine… Kapatıcıları (concealer), fondöten gibi uygulayanlarımız var; ama bu doğru değil. Tüm yüze uygulamaktan ziyade, bölgesel olarak kullanılması gerekiyor. “Neden?” denildiğini duyar gibiyiz, çünkü kapatıcılar (concealer) yoğun renk pigmentlerine sahip oldukları için yüzde görülen kusurlara direkt olarak uygulamak daha sağlıklı ve canlı bir görünümün oluşmasını sağlıyor. Örnek olarak; göz altlarında koyu halkalar belirginleşmeye başladıysa göz altı kapatıcısı (concealer) olarak ya da yüzündeki güneş lekelerinden rahatsızsan, gizlemek için kullanabilirsin.

 

Doğru Kapatıcı (Concealer) Rengi Nasıl Seçilir?

         Her zaman, senin için en iyi kapatıcı (concealer) cilt rengine uyan kapatıcıdır. Mevsim geçişlerinde cilt rengin zaman zaman değişse de; ancak kendi cilt rengini bilirsen ve ona uygun rengi seçersen o zaman istediğin görünüme kavuşabilirsin. O zaman, ilk yapılması gereken kendi cilt tonunu öğrenmek!

 

1.     Adım: Dene ve uygula!

İlk olarak, kapatıcıyı (concealer) gün ışığında denediğinden emin olmalısın. Kozmetik ürünleri satan mağazalarda genelde gün ışığına yakın mağaza ışığı kullanılır. Bu yüzden de için rahat olsun. Yine de “ben mağaza ışıklarına güvenmiyorum.” dersen, ürünü denedikten sonra mağaza dışına çıkarak cep aynasından da cildine bakabilirsin ya da mağaza içinde farklı yerlere konumlandırılmış aynaları da deneyebilirsin.

 

Kapatıcı (Concealer) nerelere sürülür?

Doğru rengi bulmak için kapatıcıyı (concealer) çene hattı bölgene uygulaman gerekir. En doğru rengi, bu bölgeye uygulayarak anlayabilirsin; ama sen yine de işini sağlama almak istiyorsan, elin ve kolunda da ürünü deneyebilirsin. Parmak uçlarına az miktarda almalı ve yaymaya çalışmalısın. Ardından biraz bekleyip, kapatıcının (concealer) cildinle bütünleşmesini beklemelisin.

 

2.     Adım: Cilt tonuna uygun kapatıcı (concealer) için renk seçimi

Cilt tonuna uygun rengi seçebilmek için cilt alt tonunu öğrenmek gerekir. Peki, nasıl öğreneceksin? Öncelikle kendine şu soruları sormalısın: Gün ışığında cildin ne renk görünür? Pembemsi midir? Sarı bir tona sahip midir? Ya da cildin birden fazla renk mi barındırır? Eğer cevabın pembeyse, soğuk cilt alt tonuna; sarıysa sıcak cilt alt tonuna ve birden fazla renk barındırıyorsa nötr cilt alt tonuna sahipsindir. Hatta tırnak etinin dipleri bile senin hangi cilt alt tonuna sahip olduğun hakkında bilgi verir. Tırnak eti diplerine baktığında, pembe ya da sıcak bir renk ya da tam olarak tanımlayamadığın bir renk görüyorsan; yine aynı şekilde renkleri yorumlayabilirsin.

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi, cilt tonunu da öğrendikten sonra rengine en yakın tonları seçmelisin. Soğuk cilt alt tonlarına sahip olanlar pembe ve şeftali tonlardaki kapatıcıları; sıcak cilt alt tonlarına sahip olanlar sarı, altın ve şeftali tonlardaki kapatıcıları; nötr cilt alt tonuna sahip olanlar ise sıcak ve soğuk cilt alt tonlarına sahip olanlar için önerilen kapatıcı (concealer) tonlarının karışımlarını kullanabilirler.

Cilt at tonunu bulmanla ilgili daha detaylı rehber için Cilt Alt Tonu Nasıl Bulunur yazımızı oku!

3.     Adım: Kapatıcının (Concealer) kullanım amacı

Kapatıcıyı (concealer), bahsettiğimiz üzere birden fazla amaç için kullanabilirsin. Cilt ten rengini eşitlemek, yüzündeki kızarıklar ve sivilceleri kapatmak, güneş lekelerini gizlemek ya da göz altlarındaki mor halkaları anlık olarak yok etmek… Eğer lekelerin ya da göz altlarındaki mor halkalar çok belirginse ve sen bu durumdan rahatsız oluyorsan, yüksek kapatıcılığa sahip bir ürün tercih etmelisin. Yüzüne daha aydınlık ya da ışıltılı bir görünüm vermek istiyorsan, kullanacağın yüksek kapatıcı özelliğine sahip ürün sonrasında ışıltı veren başka bir ürün de kullanabilirsin. Kullanım, tamamen senin şahsi ihtiyacına ve isteğine göre gerçekleşir.

Özellikle, sarı alt tona sahip kapatıcılar (concealer) yüzdeki morlukları ya da göz altı halkalarını kapatmada daha iyidir.

 

4.     Adım: Cilt tonundaki değişim

Mevsimden mevsime cilt renginde bazı değişimler olabilir; kış mevsiminde rengin daha çok açılır, yaz mevsiminde güneş ışınlarının tam tepede olmasından dolayı koyu cilt tonuna sahip olur, bronzlaşırsın; bu yüzden de cilt renginde değişimler gerçekleşince kapatıcı (concealer) tonunu da değiştirmen gerekir.

 

Önce Kapatıcı (Concealer) mı Sürülür, Fondöten mi?

         Herkesin bir makyaj rutini vardır. Kimi önce kapatıcıyı (concealer) kimi de önce fondöteni sürer… Bu tartışmaya başlamadan önce, emin olduğumuz iki şeyi seninle paylaşmak isteriz. Makyaj uygulamasının ilk sırasında makyaj bazı, son adımında da makyaj sabitleyici sprey vardır. Bu bilginin ardından, gelelim kapatıcı (concealer) mı fondöten mi?

         İlk olarak kapatıcıyı (concealer) uyguluyorsan, cilt kusurlarını acilen kapatmak istiyorsundur. Fondötene hazırlık evresinde, kızarıklıkları, lekeleri ve sivilceleri kapattıktan sonra fondöteni sürdüğünde doğal bir cilt görünümü elde edebilirsin.

         Eğer ilk olarak fondöteni sürüyorsan, cildin rengini eşitleyen bir zemin oluşturursun ve ardından kapatıcıyı (concealer) yüzünün belirli bölgelerine uygulayabilir ve bazı ışık oyunları yapabilirsin. Birçok makyaj uzmanı da, bu sıralamayı uygun bulur ve önce fondötenin sürülmesini gerektiğini söyler.

         Kapatıcı (concealer) ya da fondöteni yüzüne uygularken makyaj fırçası kullanmak gerekir, böylece yüzünün bazı bölgelerinde daha fazla ya da daha az ürün kullanımından kaçınırsın ve cilt tonundaki eşitsizliklerin önüne geçersin.

 

Kapatıcı (Concealer) ve Fondöten Arasındaki Farklar Nelerdir?

         Birçok kişi fondötenini kapatıcı (concealer) olarak da kullanıyor; bunun sebebi, likit kapatıcı (liquid concealer) ve likit fondötenlerin yapı olarak birbirlerine çok benzemesidir. Fakat bu kullanım doğru mudur? Hayır. Kapatıcılar (concealer) ve fondötenler arasında bazı farklar vardır:

  • Kapatıcılar (concealer), yüzün belirli bölgelerindeki kusurları kapatmak için idealdir. Göz altı kapatıcısı olarak kullanılabilir. Fondötenler ise cildin genel olarak renk tonunu eşitlemeye ve cildi pürüzsüz bir görünüme kavuşturmak için yardımcıdır. Tüm yüze uygulanabilir.
     
  • Kapatıcılar (concealer) yüksek pigmente sahip oldukları için fondötenlere göre daha yoğun bir kapatıcılığa (concealer) sahiptir.
     
  • Likit fondötenler, likit kapatıcılara (liquid concealer) göre daha hafif ve sıvı bir yapıya sahipken; likit kapatıcılar (liquid concealer) mat bitişlidir.
  • Kapatıcılar (concealer), cilt tonunuza yakın renklerde olabilir. Örneğin; göz altı halkalarınızı kapatmak için sarı alt tonlu kapatıcıları (concealer) tercih edebilirsiniz; ama fondötenler, cilt renginizle aynı olmalıdır.
     
  • Kapatıcılar (concealer), fondötenlere göre daha uzun süre ciltte kalır. Fondötenler daha hafif oldukları için gün içinde belirli aralıklarla tazelenmeleri gerekir.

Sonuç olarak; yazımızda da bahsettiğimiz üzere en iyi makyaj, senin kendini sürekli deneyip kendine uygun gördüğün ve iyi bir cilt görünümü elde ettiğin makyajdır. Cildine iyi bakmalı, makyajını uyumadan önce iyi temizlemeli ve canlı görünümü daima korumak için cildine iyi gelen, içeriği kaliteli bileşenlerle dolu ürünler seçmelisin.

Alix Avien Paris’in her zaman seninle olduğunu unutma! 

Etiketler: concealer, kapatici
Mayıs 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR